•neem bloem, maizena of aardappelmeel•per 1 eetlepel bindmiddel neem je 2 eetlepel vloeistof : water, melk , bouillon, etc.1.Meng het bindmiddel met de koude vloeistof. Belangrijk dat het koud is anders bind het te snel een gaat het klonteren.2.Breng de vloeistof aan de kook en doe dit mengsel erbij in en blijf rustig doorroeren om klonteren te voorkomen.3.Laat het geheel 1 á 2 minuten doorkoken.
Binden door middel van een roux.
•Boter•Bloem•Vloeistof1.Neem gelijke hoeveelheden bloem en boter. Dus bijvoorbeeld beide 1 afgestreken eetlepel.2.Smelt de boter. Het beste resultaat krijg je met roomboter.3.Doe de bloem erbij en roer dit tot een gladde massa.4.Doe er een flinke hoeveelheid vloeistof bij minimaal een ½ dl. En laat het samen nog even doorwarmen enblijf roeren om klontjes te voorkomen.5.Voeg de rest van de vloeistof erbij en laat het geheel goed doorkoken.
Binden door middel van een roux.
•vermicelli, macaroni of rijst.1.Breng de te binden vloeistof aan de kook.2.Strooi het bindmiddel erin3.Roer even en laat het bindmiddel gaar worden. Maizena is ook een goed bindmiddel als vervanger voor bloem. Iemand met een gluten allergie mag geen bloem hebben.