Sauzen dienen om:•de smaak en eht uiterlijk van een gerecht te verhogen.•Een gerecht te kunnen varieren.
Samenstelling
Sauzen zijn gekruide en gebonden vloeistoffen en hebben als basis:•melk•groentenvochtof•bouillon Bindmiddelen in sauzen zijn:•maizena•aardappelmeel•bloemof•eidooierBoter of kaas kunnen toevoegsels zijn om te binden.De hoeveelheid saus hangt af van de hoeveelheid aan gerecht dat afgedekt moet worden.
Melksaus
•8gr maizena of aardappelmeel•1 dl melk of ½ dl melk en ½ dl kookvocht•6gr boter•½ tl zout
Bereiden.
1.Meng het bindmiddel aan in een kommetje met iets van de koude melk2.Breng de rest van de melk(vocht) aan de kook en giet onder goed roeren het papje erbij.3.Laat de saus 1 minuut doorkoken.
Deksaus
•15gr bloem•1 ½ dl melk•15gr boter•½ tl zout
Bereiden.
1.Neem de bloem en boter. 2.Smelt de boter. Het beste resultaat krijg je met roomboter.3.Doe de bloem erbij en roer dit tot een gladde massa.4.Doe er een flinke hoeveelheid vloeistof bij minimaal een ½ dl. En laat het samen nog even doorwarmen enblijf roeren om klontjes te voorkomen.5.Voeg de rest van de vloeistof erbij en laat het geheel goed doorkoken.6.Maak het op smaak met de zoutJe kan klontjes voorkomen door het bindmiddel al te roeren door koud vocht. Of door niet meteen veel vocht erbij te voegen.Te dunne saus kun je bijnden met aangemengde maizenaMaizena en aardappelmeel zijn glutenvrij