Mirjams Simpele gerechten

Sauzen

Doel

Sauzen dienen om: de smaak en eht uiterlijk van een gerecht te verhogen. Een gerecht te kunnen varieren.

Samenstelling

Sauzen zijn gekruide en gebonden vloeistoffen en hebben als basis: melk groentenvocht of bouillon Bindmiddelen in sauzen zijn: maizena aardappelmeel bloem of eidooier Boter of kaas kunnen toevoegsels zijn om te binden. De hoeveelheid saus hangt af van de hoeveelheid aan gerecht dat afgedekt moet worden.

Melksaus

8gr maizena of aardappelmeel 1 dl melk of ½ dl melk en ½ dl kookvocht 6gr boter ½ tl zout

Bereiden.

1. Meng het bindmiddel aan in een kommetje met iets van de koude melk 2. Breng de rest van de melk(vocht) aan de kook en giet onder goed roeren het papje erbij. 3. Laat de saus 1 minuut doorkoken.

Deksaus

15gr bloem 1 ½ dl melk 15gr boter ½ tl zout

Bereiden.

1. Neem de bloem en boter. 2. Smelt de boter. Het beste resultaat krijg je met roomboter. 3. Doe de bloem erbij en roer dit tot een gladde massa. 4. Doe er een flinke hoeveelheid vloeistof bij minimaal een ½ dl. En laat het samen nog even doorwarmen en blijf roeren om klontjes te voorkomen. 5. Voeg de rest van de vloeistof erbij en laat het geheel goed doorkoken. 6. Maak het op smaak met de zout Je kan klontjes voorkomen door het bindmiddel al te roeren door koud vocht. Of door niet meteen veel vocht erbij te voegen. Te dunne saus kun je bijnden met aangemengde maizena Maizena en aardappelmeel zijn glutenvrij
Eet Smakelijk