Mirjams Simpele gerechten

Groenten

Als kind moesten we het leren eten.

Groenten. De één vind het zalig de ander niet. Allemaal moesten we het leren eten toen we klein waren. En niet voor niets. Groentes zitten vol vitamines en mineralen die wij hard nodig hebben.

Seizoens groenten

Tegenwoordig zijn we gewent dat het hele jaar door alles te koop is. Steeds meer mensen willen weer terug naar seizoens produkten. Groente dat op het land verbouwd wordt en dus de natuurlijke zon krijgen zijn ook voller van smaak en bevatten meer voedingsstoffen. Steeds vaker hoor ik dat mensen hun eten liever bij de lokale boer halen dan uit de dure supermarkt. Daarbij komt groente uit de supermarkt niet altijd uit eigen land ook al staat dit vaak wel op het etiket vermeld. Tegenwoordig mag een Nederlandse groenteteler in het buitenland groente telen en er toch een etiket op doen met de tekst dat het uit Nederland komt. Mijn man vervoerd vaak groente en fruit en geregeld krijgt hij een lading sperziebonen met het etiket “verbouwd in Nederland” terwijl de groente uit Marokko komt. Hij neemt de vracht over van een collega die het gehaald heeft vanuit Marokko en in Zuid-Frankrijk aan hem overgegeven word. Dan vervoerd hij het naar Nederland. De bonen zijn dus vanuit Marokko naar Zuid-Spanje gebracht in een vrachtwagen door Spanje gereden en vervolgens neemt mijn man het over en rijd ermee naar Nederland. Voor het in de winkel ligt is het dus minimaal een week oud. Ook heeft hij ooit eens in Barneveld eieren geladen, vervoerd naar Polen en daar werden de eieren bestempeld als Pools eieren en vervolgens mocht hij die vracht weer mee terug nemen naar Nederland en de eieren lagen nu in de schappen als Poolse eieren terwijl ze gewoon uit Barneveld kwamen. Bedenk niet alleen aan hoe we dus bedonderd worden en hoe mileu onvriendelijk dit is ,maar kijk ook naar de versheid van het produkt. Hoe langer onderweg hoe minder vers, dus minder vitaminen en mineralen. Steeds meer mensen worden hier bewust van en willen seizoens produkten van de lokale boer. Alleen wanneer groeit nu wat? Hieronder een lijstje wanneer ongeveer welke groente in het seizoen is: Januari: andijvie, bieten, bloemkool, boerenkool, champignons, groene- en savooiekool, prei, spruiten, rode kool, venkel, witlof, wortel, zuurkool. Februari: andijvie, bieten, bloemkool, boerenkool, champignons, groene- en savooiekool, prei, spruiten, rode kool, venkel, witlof, wortel, zuurkool. Maart: andijvie, aubergines, bieten, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, groene- en savooiekool, kropsla, paprika, prei, rode kool, spinazie, spruiten, stoofsla, veldsla, venkel, witlof, wortel, zuurkool. April: andijvie, asperges, aubergines, bieten, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, kropsla, paprika, postelein, prei, rabarber, rode kool, spinazie, stoofsla, witlof, wortel, zuurkool. Mei: andijvie, asperges, aubergines, bieten, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, postelein, prei, rabarber, rode kool, spinazie, stoofsla, tomaten, tuinbonen, venkel, wortel. Juni: andijvie, asperges, aubergines, bieten, bloemkool, broccoli, champignons, doperwten, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, postelein, prei, rabarber, spinazie, stoofsla, tomaten, tuinbonen, venkel. Juli: andijvie, aubergines, bieten, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, chinese kool, doperwten, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, postelein, prei, pronkbonen, rabarber, sperziebonen, spinazie, stoofsla, tomaten, tuinbonen. Augustus: andijvie, aubergines, bieten, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, chinese kool, doperwten, groene- en savooiekool, komkommer, kropsla, paprika, postelein, prei, pronkbonen, rabarber, rode kool, sperziebonen, spinazie, stoofsla, tomaten, wortelen. September: andijvie, aubergines, bieten, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, chinese kool, groene- en savooiekool, komkommer, kropsla, paprika, postelein, prei, pronkbonen, rode kool, sperziebonen, spinazie, spruiten, stoofsla, tomaten, venkel, wortelen, zuurkool. Oktober: andijvie, aubergines, bieten, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, chinese kool, groene- en savooiekool, komkommer, kropsla, paprika, postelein, prei, pronkbonen, rode kool, sperziebonen, spruiten, stoofsla, tomaten, venkel, wortelen, zuurkool. November: andijvie, aubergines, bieten, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, chinese kool, groene- en savooiekool, komkommer, kropsla, paprika, prei, rode kool, spruiten, stoofsla, venkel, wortelen, zuurkool. December: andijvie, bieten, bloemkool, boerenkool, champignons, groene- en savooiekool, kropsla, prei, rode kool, spruiten, stoofsla, venkel, wortelen, zuurkool.
Eet Smakelijk