Mirjams Simpele gerechten
Voorbereidingstijd: 20min. rijzen 1e 45min Bereiden: 20min. Rijzen 2e 30min Voorverwarmen overn: 15min Baktijd 30min Eet Smakelijk

Brood bruin/wit

500gr bloem (witbrood) of 500gr volkoren of tarwemeel (bruin brood) 10gr zout 3 ½ dl melk of water 20gr verse gist of 1 pakje gedroogde gist Om in te vetten: 1tl olie of boter 1 bakblik van 2 liter

Voorbereiden

1. Vet het bakblik in met de olie of boter. 2. Meng de bloem met de zout. 3. maak de melk of het water lauwwarm 4. Verkruimel de gist in een schaal en giet een beetje van de lauwwarme vloeistof erbij net zo lang roeren tot de gist oplost 5. Maak een kuiltje in de bloem/meel en giet hierin het gist mengsel en mix dit geleidelijk aan met elkaar. 6. Doe de rest van het water of melk er in delen bij. Blijf het mengen en let er op dat het niet gaat klonteren. 7. Kneed het geheel 10min door tot het soepel voelt. 8. Leg het weg onder een vochtige doek en laat het 40 min. rijzen.

Bereiden

1. Rol van het deeg een dikke rol ter lengte van het bakblik. 2. Leg de rol met de naad onderop in het blik en laat het opnieuw 30min rijzen. 3. Laat de oven voor verwarmen. 4. Schuif het rooster iets onder het midden en zet de temperatuur op 225C. 5. Bak het brood in 30 min gaar. Het is gaar als het brood van de zijkant los komt. 6. Bestrijk het brood aan de bovenkant met koudwater om het glanzend te krijgen en laat het vervolgens enige minuten in de oven staan. 7. Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om verder af te koelen.
n.v.t.