Mirjams Simpele gerechten
Voorbereidingstijd:10min. Bereiden: 40min

Heldere Tomatensoep

4dl water met 1 groentenbouillontablet /4 dl groentenbouillon. 350gr. tomaten. liefst soeptomaten. 1 ui gesnipperd 15gr. margarine of boter 1 laurierblad 1 takje verse tijm of 1 mespunt gedroogde tijm. 2 peperkorrels. ½ eetlepel aardappelmeel. peterselie of bieslook 15 gr. rijst eventueel soepballetjes

Voorbereiden.

1. Maak de bouillon 2. Maak de soepballetjes als je deze erin wilt hebben.

Bereiden.

1. Was de tomaten en snijd ze in vieren. 2. Smelt de margarine of boter en fuit de uit. 3. Voeg de tomaten toe en laat het 5 minuten smoren. 4. Voeg de bouillon erbij, het laurierblad, de tijm en de peperkorrels. En laat alles 5 minuten zachtjes trekken. 5. Zeef de soep en check of je nog 5dl vocht over hebt. Vul het anders aan met water. 6. Voeg de rijst toe en laat dit alles nog 20 minuten koken. 7. Als je soepballetjes hebt dan voeg je deze toe en laat het nog 5 minuten doorkoken. 8. Bind de soep met de aardappelmeel.

Gebonden Tomatensoep

Naast de hierboven beschreven ingrediënten heb je nu het volgende erbij nodig. 20gr. bloem 1 wortel 2el tomatenpuree 2el melk de rijst en aardappelmeel mag je weglaten in dit recept.

Voorbereiden

1. Maak de bouillon en laat hierin ook de laurierblad en peperkorrels meetrekken. 15minuten. 2. Maak de soepballetjes. 3. Maak de tomaten, wortel en ui schoon en snijd deze in stukjes.

Bereiden

1. Smelt de margarine/boter en fruit daarin de ui en wortel en de tomaat. 2. Voeg de tomatenpuree toe. 3. Doe de bloem erbij en maak met de bouillon d.m.v. een roux een gebonden soep 4. Maak de soep af met de melk. Als je geen behoeft hebt aan velletjes van de tomaat in je soep dan kun je het volgende doen. Zet een pan water op en breng dit aan de kook. Doe vervolgens de hele tomaten erin en wacht tot de schil gaat barsten. Haal ze er dan uit en je kan de vel van de tomaat afhalen Het is uiteraard heet dus pas op je vingers.

Tomatensoep van Mirjam

Naast de hierboven beschreven ingrediënten heb je nu het volgende erbij nodig. 2L water 5 tenen knoflook 3 sjalotten 5el gebakken uitjes 1 verse ui gember naar smaak 5 kardemompeulen 1 kaneelstokje 3 kruidnagels 1 ster anijs 8 trostomaten 2 laurierblaadjes gedroogde pepers naar smaak citroensap tauge 2 bouillonblokjes 2 winterpeen Eventueel: mihoen (ipv vermicelli) Gehaktballetjes Room culinair Tomatenpure

Voorbereiden

1. Zet het water op en doe hier de tomaten in. Als de vel van de tomaat los laat haal de tomaten er dan uit met een tang of spaan en laat de tomaten uitlekken en afkoelen. 2. Maak de bouillon en laat hierin ook de laurierblad en gedroogede peper, kardemom, knoflook, sjalotten, ui, gember, kaneel, kruidnagel, meetrekken. 15minuten. Wat ik altijd doe om straks niet te hoeven zoeken naar de laurierblaadjes kardemom etc is deze allemaal te plaatsen in dit mandje(zie foto) Zo hoe ik straks alleen maar deze er uit te halen en de rest kan in de soep blijven. 3. Maak de soepballetjes met wat peper, zout en gember poeder. 4. Ontvel de tomaten, was en snijd de wortel en snipper de ui, snijd de sjalotten en prei.

Bereiden

1. Doe de tomaten, ui, prei en sjalotten in de bouillon en ook het citroensap. 2. Laat het even doorkoken en haal dan (het mandje met) de kruiden eruit. Laurierblad, Kardemomepeultjes, kruidnagel, Anijs, gedroogde peper. 3. Pureer de groenten in de soep. Let uiteraard op, want het is heet. 4. Doe de balletjes gehakt er in en laat alles nog even door koken. 5. Als je mihoen erbij in wilt doe deze aan het einde. Het is snel gaar. 6. Doe de tauge er in en de room.
Voorbereidingstijd: 10min. Bereiden: 40min Eet Smakelijk 2 personen Voorbereidingstijd: 10min. Bereiden: 40min
Om te voorkomen dat het mandje kiepert, kun je het op deze manier bevestigen